Coronavirus zorgt voor abrupt einde aan het wedstrijdseizoen

Afgelopen zondag maakte de overheid bekend dat er in ieder geval t/m 6 april geen georganiseerde sportactiviteiten kunnen plaatsvinden. Premier Mark Rutte gaf in zijn toespraak heel duidelijk aan dat de maatregelen met betrekking tot het coronavirus Nederland mogelijk langer in haar greep gaan houden.

Gemiste trainingstijd

Deze maatregelen zorgen in onze tak van sport voor veel gemiste trainingstijd. Het niet kunnen trainen heeft invloed op eventuele deelname aan wedstrijden. Dat erkent ook bondsarts Karin Top. “Na elke gemiste trainingsweek luidt het advies voor de fanatieke sporter om twee weken niet aan wedstrijden deel te nemen. Voor topsporters is dat zelfs een periode van drie weken voor elke niet getrainde week,” legt Top uit.

Mocht er na 6 april weer gesport kunnen worden, dan betekent het dat er pas halverwege de maand mei weer verantwoord deelgenomen kan worden aan wedstrijden. Omdat er sinds 14 maart geen wedstrijden meer worden georganiseerd, moet een groot aantal wedstrijden worden ingehaald. Dit wordt qua planning onhaalbaar.

Alle wedstrijden geannuleerd

Om die reden kunnen we niet anders dan besluiten ons normale wedstrijdseizoen en ons NK in Ahoy Rotterdam te annuleren. Met dit besluit hopen we bovendien de eventuele onzekerheid over het vervolg van het wedstrijdseizoen weg te nemen bij clubs, coaches en sporters.

“Samen komen we hieruit, daar ben ik van overtuigd,” zegt KNGU-directeur Marieke van der Plas. “De gymsport gaat immers over kracht, lef en lenigheid. Voor nu is het vooral belangrijk om goed voor elkaar te zorgen,” zegt Van der Plas.

Mocht na 6 april blijken dat we het normale leven weer kunnen oppakken en dus ook weer in groepsverband mogen sporten, dan bekijken we op dat moment per discipline samen met onze vrijwilligers welke alternatieve activiteiten we in het land kunnen organiseren.

Topsport
Bovengenoemd besluit heeft invloed op nationale wedstrijden. Ondertussen doen we er alles aan om onze topsporters zo goed mogelijk te steunen in hun weg naar de Olympische Spelen in Tokyo. Deze groep sporters zal er, ook in de huidige omstandigheden, alles aan doen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de Spelen.

Meer informatie over de actuele gevolgen van het coronavirus voor de gymsport en de FAQ lees je op onze speciale pagina.

Bron: Dutch Gymnastics

Comments are closed.